Thursday, 28 July 2011

puasa datang lagi

assalamualaikum and anyeonghaseyo. sebelum aku blogging lebih banyak lagi aku nak cakap sikit ni. ade orang tanye aku kenape bile aku start blogging mesti assalamualaikum and anyeonghaseyo. assalamualaikum tu sebab aku islam ko tau tak? anyeonghaseyo tu aku bukan fanatik k-pop sangat tapi aku suka untuk greet macam tu. oke dah habis. puasa datang lagi........... ade orang cakap "aku rase baru macam minggu lepas je puasa ni dah puasa balik". itu orang yang puasa tak ikhlas nama die. tak pun die terlupa yang die puasa tu ganti yang die tertinggal sminggu minggu lepas. tapi ade jugak orang cakap "woah, bestnye puase datang lagi dapat beli makanan banyak banyak kat bazar ramadhan lepas tu melantak puas puas". but ade lagi orang berkata "woah, puasa datang lagi dapat buat ibadat banyak banyak, buat amal jariah banyak banyak". tapi kekadang tu dekat kategori ketiga ni pun ade yang jenis propa lebih. Ha sekarang korang rasa korang duduk dekat kategori mane?

oke now aku suka puasa kalau mase kecik-kecik dulu akan dapat duit raya especially kalau puasa penuh. tapi aku sekarang peluang untuk dapat duit raya semakin terhad sebab ape? sebab aku semakin lama semakin tua bukannya semakin muda. kalau mase kecik-kecik bangun sahur mak kejutkan terus bangun tapi bila dah besar mak kejut 10 kali pun masih liat nak bangun. ish.ish.ish teruk betul.


masa bulan ramadhan mesti banyak bazar ramadhan yang bukakan? pantang ade tempat yang kosong sikit je mesti ade bazar ramadhan. so untuk merasa makanan yang berlainan tiap tiap hari korang mesti akan pergi ke setiap bazar ramadhan yang ade. kalau ade 30 bazar ramadhan, 30 akan korang pergikan? satu hari satu bazar. lebih baik masak je dekat rumah lagi best lagi jimat. satu lagi yang aku tak suka sebab ape kawasan dahla sempit orang ramai orang nak lalu pun susah so terpaksa la berhimpit-himpit, buat panas je.bulan puasa mesti ade solat tarawikh kan. dan mase ni la masjid akan penuh dengan kanak-kanak. bile je orang start senbahyang maka berbunyi la bang!!! bang!!! bang!!! bukannye datang masjid nak sembahyang tapi maen mercun rupenye. lepas tu time bulan puase je front page KOSMO,BH,STAR masti akan ade kanak-kanak.............sebab main mercun. so bulan puasa kali ni kepade adik adik tu sudah-sudah la main mercun k.


habis sudah, thanks fore reading

0 bebelan:

Post a Comment